Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Medlemsbrev 3 - 2017

Besök oss även på www.sfk.se

SFK - din röst i samhällsdebatten

Just nu pågår ett spännande förändringarbete inom SFK. Syftet är att skapa än mer medlemsnytta och att bli en tydligare röst i samhällsdebatten när det gäller kvalitet i allmänhet samt att öka svensk konkurrenskraft i synnerhet. Den 7 november gav Dagens Industri ut en publikation på ämnet Offentliga affärer, där SFK medverkade på två olika ställen, se ex nedan. Tidningen delas även ut under Kvalitetsmässan 14-16 november. Vi finns också med i Veckans Affärers största utgåva för år 2017 (huvudmagasinet) med temat Sjukvård/Life science. Den distribueras den 14 december.


Nordiska avtryck under EOQ

Den 11-12 oktober 2017 gavs den 61:a upplagan av EOQs kongress. Kongressen genomfördes med fulla hus i Bled i Slovenien, under temat Success in the digital era - Quality as a key driver. SFKs förbundsordförande Niklas Blomqvist deltog och var också en av talarna. "Detta är ett för svensk kvalitet och konkurrenskraft otroligt bra nätverk, och vi har mycket både att erbjuda våra europeiska kollegor och att lära av dem" säger Niklas Blomqvist.  

SFKs förbundsordförande Niklas Blomqvist tillsammans med EOQs president Torolf Paulshus, från Norge.

Niklas Blomqvist och Bo Bergman, Chalmers, diskuterade flera förbättringsområden inom vården vilka Niklas definierat. Bo är positiv till fortsatta samtal om hur SFK kan närma sig vården.


Delta i en internationell studie om kravhantering

Som medlem i SFK inbjuds du att bidra i en internationell studie kring kvalitet i krav och utmaningar i kravhantering. Undersökningen vänder sig till systemutvecklare som arbetar med att samla in och leverera krav till samhällets digitalisering vilket är ett viktigt bidrag till både vår utbildning och en möjlighet att sätta agendan för forskning. Resultatet kommer bl.a. att ge studenter en direkt koppling till vad som är aktuellt i praktiken, både i Sverige och hur kravarbetet i Sverige står sig internationellt. 

Läs mer om studien och ta del av tidigare resultat inom Naming the Pain in Requirements Engineering (NaPiRE): http://www.re-survey.org/ 

Länk till undersökningen:

http://participate.re-survey.org
Stort tack på förhand, Marie-Therese Christiansson, NaPiRE Sweden och SFK VDÖ.


Ses vi på World Quality Day?


SFK välkomnar nya medlemmar

Camilla Andersson, Bromma Air Maintenance AB
Maria Stenmark
Gunnel Wikenholm, Saltsjöns Projektstöd AB
Anders Bergman, Greenfinger AB
Anders Andersson, ASKK AB
Åsa Wigerstedt, Jeppesen systems AB
Lena Leigert, Qvalify AB
Per Huzell, Qvalify AB
Viveca Lindberg, Qvalify AB
Mats Brottare, Addtech Nordic AB
Sara Josefsson, Eskilstuna kommun
Maria Torpo, Aritco Lift AB
Jessika Johansson, Bilia AB
Johanna Öhgren, Bilia AB
Petter Johansson, Thor Ahlgren AB
Nina Ström, Fagerhults Belysning AB
Mats Uhrfelt, Sjöfartsverket
Rebecca Odin, Sjöfartsverket
Johan Lindroth, Tilicon AB
Anna-Lena Lagneteg, Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB
Mikael Evefjord, Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB
Klas Granström, Länsförsäkringar Värmland
Tina Sjöholm, Kjellbergs Logistik & Teknik AB
Anna Lundh, NA Bygg AB
Martin Jillbratt, Atteviks Personbilar AB
Jonas Ventzen, BSKAB
Jim Olsson, Rydverken AB 


Besök oss på Kvalitetsmässan!

SFK ställer i år ut med monter på Kvalitetsmässan den 14-16 november 2017 i Göteborg.

Montern bemannas både av SFK-personal och av kollegorna från Qvalify AB som alla är djupt bevandrade i kvalitetsrelaterade ämnen för såväl offentlig som privat sektor.

Under mässans andra dag, 15 november, ansvarar SFK för World Quality Day 2017, WQD. Läs mer här.


SFK VDÖ

16 november

Lyssna till ett föredrag om agila arbetsprocesser. Tomas Gustavson, konsult, föreläsare och författare, brinner för de agila metodernas fördelar och hjälper företag och människor att få deras projekt och processer att fungera bättre. Tomas kommer att förklara det specifika med det agila och ge oss insikter i situations-anpassning av metoder och arbetssätt i projekt. Läs mer här. 


SFK Stockholm

23 november

SFK Stockholm inbjuder till en god frukost med ett spännande föredrag av Anders Ljungberg, CEO Trivector LogiQ AB. "Nya förväntningar, nya möjligheter – framtidens verksamhetsutveckling behövs nu!" är rubriken. Anders har doktorerat i processorientering vid LTH och är en ofta anlitad och mycket uppskattad föredragshållare. Läs mer här.


SFK Småland 29-30 november

Extrainsatt tvådagars internrevisionsutbildning där teori och praktik varvas. Genomgång av bl.a. processtänk, ISO 9001:2015, revisionsmetodik samt planering, genomförande och rapportskrivning av skarp revision. Tips ges även hur man kan ”popularisera” sin revisionsverksamhet. Läs mer här.


SFK LLK

30 november

Frukostseminarium med tema FSSC 22000 Ver 4. Från 1 januari 2018 måste alla FSSC-certifierade företag ha en ”upgrade” audit under året. Kritiska avvikelser införs. Nya krav om förebyggande åtgärder mot food fraud och food defense. Ökad fokus på hantering av allergener, produktmärkning, övervakning av miljö m.m. Läs mer här. 


SFK DG

7 december

IKEA Kvalitet och förbättringar SFK-DG (Region Dalarna/Gävleborg) har nöjet att inbjuda företag och organisationer till en mycket intressant tematräff. Passa på och få en inblick i IKEAs förbättringsarbete och vad det har lett till. Läs mer här. 


Kafé bättre än landskap

Saxat från KvalitetsMagasinet: Känner du dig mer kreativ på kafé än i kontorslandskap? Nu finns forskning som visar att det inte bara är den trevliga miljön som gör det – utan att det faktiskt är bra med lagom mycket ljud, från människor vi inte känner. Läs mer här.


SFKs medlemsbrev

SFKs medlemsbrev utkommer fyra gånger per år. Ansvarig utgivare är förbundsordförande Niklas Blomqvist. Har du synpunkter på dess nya utformning? För tips och bidrag till medlemsbrevet kontakta SFKs vice förbundsordförande och redaktör Anne A Marbrandt, anne.abrahammarbrandt@sfk.se.Medlemserbjudanden

Du utnyttjar väl dina medlemserbjudanden? 

  • Rabatt på böcker och tidskrifter, bland andra hos Studentlitteratur

  • Rabatter på SFKs och SIS utbildningar och seminarier

  • Region- och sektionsaktiviteter till medlemspris

  • Rabatt vid hotell- och konferensbokning på Elite Hotels

  • Rabatt på Qvalifys öppna utbildningar


Medlemserbjudande från Studentlitteratur

Hög kvalitet på process- och produktutveckling är grundläggande i en organisation, men det krävs ytterligare en talang för att nå framgång – att sträva efter ständiga förbättringar. I en framgångsrik organisation är ledningen öppen för kvalitetsidéer och förbättringsprogram, vilket är en förutsättning för att också lyckas genomföra dem.
I Kvalitetsutveckling behandlar författarna ämnen som riskhantering, ledningsmodeller, tjänstekvalitet, kund- och leverantörspartnerskap, utvärdering och revision mot bakgrund av de senaste årens teknik- och samhällsutveckling. Du hittar boken och många andra böcker inom kvalitet till medlemsrabatt på https://www.studentlitteratur.se/#kampanj/sfk


facebooklinkedinhomepage

SFK Svenska Förbundet för Kvalitet är kunskaps- och inspirationskällan för offensiv verksamhetsutveckling. SFK erbjuder sina medlemmar nätverksträffar, seminarier och utbildningar inom området kvalitet- och verksamhetsutveckling. Du når vår medlemsservice vardagar kl 8-13 på tel nr 08-753 97 44.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.