Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETER 24 MARS 2021


Unga Klara medverkar i symposium om flerspråkig scenkonst

Illustration av Roxana Tayefeh Mohajer.

Trots att det finns fem officiella minoritetsspråk i Sverige och att det talas ett par hundra språk i landet ses enspråkighet fortfarande som norm och flerspråkighet som något avvikande, så även inom scenkonstfältet. Den 29-30 mars anordnas ett tvådagars symposium om flerspråkig scenkonst som arrangeras av institutionen för scenkonst vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH) i samarbete med Unga Klara och Riksteatern Crea. Programmet består av presentationer av flerspråkiga föreställningar i Norden, samtal, workshops och fördjupande presentationer bland annat om forskning kring flerspråkighet och scenkonst. Flerspråkigheten diskuteras både ur ett publikt perspektiv och ett utövarperspektiv.

Från Unga Klara medverkar Gustav Deinoff, regissör och en av Unga Klaras två konstnärliga ledare och skådespelarna Parwin Hoseinia, Rita Lemivaara och Klas Lagerlund. Symposiet är öppet för alla som är intresserade och direktströmmas på SKH:s webbplats uniarts.se den 29 och 30 mars kl 10:00-15:30. 


Vad finns i huv'et på Unga Klara?

Klas Lagerlund som Harpo, foto Sara P Borgström.

Passa på att få en unik inblick i hur det går till när Suzanne Osten och ensemblen arbetar tillsammans med repetitionerna av pjäsen Buster Keaton på månen, skriven av Gunilla Linn Persson!

Dramatikern Ann-Sofie Bárány följer arbetet med föreställningen på nära håll och skriver krönikor om den konstnärliga arbetsprocessen på ungaklara.se. Efter de inledande workshopveckorna är det nu dags att repetera "på riktigt". I veckans krönika intervjuas både Suzanne Osten och skådespelaren Klas Lagerlund som spelar lillebror Harpo i föreställningen. Det är första gången Klas arbetar med Suzanne och han beskriver sina intryck så här:

– Allt är möjligt, alla förslag prövas. Det finns en öppenhet och lekfullhet plus en intellektuell analys som pågår i Suzanne. Den pågår hela tiden inom henne, det syns, men den dominerar inte i rummet.

Läs Ann-Sofies krönika här

Läs mer om Buster Keaton på månen på vår hemsida här.


Snart dags för Unga Klaras Salong: Om samtalet efter scenkonstupplevelsen

Anna Berg, foto Johan Eriksson. Julian Vigil, foto privat.

På Unga Klaras digitala salongssamtal den 31 mars kl 19-20 får vi träffa teaterdramaturgen Anna Berg, som har skrivit det pedagogiska materialet kopplat till föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Anna Berg samtalar med Julian Vigil, pedagog på Unga Klara, om hur vi som publik kan använda olika verktyg när vi vill tolka och analysera vår scenkonstupplevelse. Anna Berg har lång erfarenhet av analyssamtal och workshops tillsammans med både barn och vuxna.

Det är kostnadsfritt att delta, men förbokning krävs. När du har bokat via bokning@ungaklara.se får du ett mejl med en länk till samtalet på Zoom från oss. Märk din bokning med "Salong 31/3" i ämnesfältet.

Se gärna den digitala versionen av föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar via Voyd här innan salongssamtalet. Läs mer om föreställningen här.


Vi påminner om:

Fram till 31 mars kan du se den digitala versionen av Unga Klaras och Uppsala stadsteaters föreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar via plattformen Voyd. Förra helgen visades filmatiseringen via Malmö stadsteaters hemsida och Sydsvenskans recensent Malin Krutmeijer skrev att det har blivit djärv teater, hon berömde vidare Arbabis bearbetning och personregi och tyckte att skådespelarna är engagerade och säkra. Läs mer här.

Vill du ändra något?

Vi uppdaterar våra adresslistor kontinuerligt efter mottagarnas önskemål. Kontakta oss gärna om du inte vill ha nyhetsbrev från oss eller om du vill ändra dina kontaktuppgifter: info@ungaklara.se.


Unga Klara är en teater i barns och ungas tjänst. Vårt uppdrag är att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Vi arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt för mångfald, jämlikhet och människors lika värde.

Vill du också bli delägare och medlem i Unga Klaras Vänner?

Swisha till 123-330 61 72.
50 kr/år för dig upp till 25 år och 150 kr/år för dig över 25 år.

Glöm inte att sända din epostadress till oss på info@ungaklara.se. Då kan vi hålla dig uppdaterad om vad som händer på Unga Klara, bjuda in till visningar, seminarier, Unga Klara salonger och annat dit du har företräde.

UNGA KLARA

Sveriges nationella scen för barn och unga

 Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen. Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff är Unga Klaras konstnärliga ledare sedan 2014. Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus.


facebookinstagramyoutubehomepage

Unga Klara AB
Box 164 12
103 27 Stockholm 
Sweden
Copyright © 2021 Unga Klara AB


 Avregistrera  -  Kontakta oss

Du som får detta nyhetsbrevet har antingen registrerat dig eller varit i kontakt med oss. Vi tror att du är intresserad av nyheter från Unga Klara om vår verksamhet för barn och unga.  Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.