Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev November

Januari 2020

Ett nytt år ligger framför oss, vidöppet, vad tänker du fylla det här året med? Framtidstro, glädje och acceptans eller bekymmer, oro och problem? Allt för ofta känns det som vi inte räcker till och att vi stretar på i motvind. Viktigt då är att komma ihåg att vi nästan alltid kan påverka vår situation genom aktiva val och att vi oftast inte är ensamma i vår kamp.

På styrelsemötet i december beslutade ledamöterna i SmåKoms styrelse att utse sig själva till kontaktpersoner för våra medlemskommuner. Det är vårt sätt att försöka bli mer tillgängliga och finnas till hands när du känner dig ensam och behöver stöd och stöttning. Självklart vill vi också att du delar med dig av lyckade satsningar som lyft din kommun och som kan vara till hjälp för andra.


Ett mail skickas i dagarna ut till kommunstyrelsens ordförande och kommunchefen i våra medlemskommuner med kontaktuppgifter till den ledamot i vår styrelse som är din kontaktperson. Kom ihåg att vi finns för er och tveka inte att kontakta oss om du har en fråga att dryfta. 


Välkommen Hällefors!

Vi har glädjen att hälsa en ny kommun välkommen i SmåKom-familjen, Hällefors i Örebro län har anslutit sig till föreningen. Kommunen är 990 kvm stor och har 6 982 invånare. I Hällefors kommun hittar vi bland annat den fina vandringsleden Silverleden, källan vid Loka Brunn och restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.


Glädjande nyheter från Yrkeshögskolan

Den 8 januari presenterade myndigheten för Yrkeshögskolan vilka nya ansökningar som beviljats att driva utbildning de närmaste sex åren. Totalt 31 000 nya platser kommer erbjudas de kommande åren. Nya utbildningar hittar man främst inom teknik/tillverkning, IT/data och hälso- och sjukvård.

Det som är mest glädjande är att flera av de nya utbildningsorterna ligger i Sveriges mindre kommuner. Vi gläds självklart lite extra över att våra medlemskommuner Arvidsjaur, Sorsele och Storuman tillhör de nya utbildningsorterna. Förhoppningen är förstås att det här kommer bida till en ökad kompetensförsörjning på landsbygden.

Se ett youtube-klipp med mer info här!


På gång i SmåKom

Nominera ledamöter

På Rikskonferensen den 22-24 april 2020 håller SmåKom sin årsstämma. Finns det någon du tycker skulle passa i vår styrelse? Valberedningen tar emot nomineringar från våra medlems-kommuner och hur du går tillväga för att nominera läser du mer om på vår hemsida, eller genom att klicka här!

Tillväxtverket

Näringsdepartementet har gett Tillväxtverket i uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att underlätta kompetensförsörjning för landets landsbygder. Detta är en fråga som vi bevakar och den 5 februari träffar vi utredarna för en dialog om uppdraget.
Intressant? Läs mer här!

Styrelsemöte 6-7 februari

Årets första styrelsemöte hålls i början på februari på SKR i Stockholm. I samband med mötet är valberedningen inbjuden för en avstämning inför stämman i april. På dagordningen står också fortsatt planering av Rikskonferensen, möten med riksdagspartierna i mars och information från SKL Kommentus.

Arbetsgrupp VA-frågan?

På höstmötet diskuterades möjligheten att tillsätta arbetsgrupper med representanter från våra medlemskommuner för att undersöka och belysa vissa frågor. Grästorps kommun har meddelat intresse att starta en arbetsgrupp med fokus på VA-frågan och vi kommer träffa dem för ett samtal om detta i slutet på januari.Kontakt

Charlotta Haskovec, verksamhetsledare
E-post; charlotta@smakom.se
Telefon; 0706 725 649

www.smakom.se

facebook

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.