Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Mall of Scandinaiva

Pekka har ordet!

I grunden är jag en väldigt glad och positiv person. Ser möjligheter i varje problem och tror att alla i grunden vill väl. När jag bläddrar tillbaka i mina nästan fyrtio ”Pekka har ordet” konstaterar jag att de i hög grad har präglats av tillförsikt och tilltro. Få är de spaltrader då jag beklagat eller bekymrats.

Idag blir en sådan dag.

När jag ser hur klottret sprider ut sig på bygget blir jag både ledsen och arg. Det gör ont att behöva skriva dessa rader då de läses av många, även utanför projektet. Men jag måste.

Jag förstår inte hur vuxna människor, för vi har veterligen inga barn på bygget, kan klottra ner och förstöra som nu sker. Könsord, könsteckningar, trakasserier mot namngivna medarbetare, rasistiska slagord med mera med mera förpestar vår arbetsmiljö.

Detta är helt oacceptabelt!

Peab har i sin uppförandekod och sina etiska riktlinjer på ett väldigt tydligt sätt markerat att detta inte accepteras. Vi är ett modern företag med friska värderingar. Trakasserier på grund av kön, religion, sexuell läggning, ålder, hudfärg, bakgrund, funktionshinder med mera är totalt oacceptabelt. Kränkande särbehandling och mobbing får överhuvudtaget inte förekomma i Peab!

Dessutom kostar klottersaneringen dyra och synnerligen onödiga pengar, och försenar vårt arbete.

Vi kommer nu att ta ett ordentligt tag i klottrandet. Klotter om medarbetare kommer att polisanmälas. Den eller de som ertappas kommer att avskiljas från arbetet. Direkt! Även den eller de som ser på när andra klottrar bär ett ansvar.

Låt oss hjälpas åt att skapa en modern vidsynt och frisk arbetsplats. Fri från klotter.

För vårt gemensammas bästa.

Tack!

Pekka


Kalendarium

Pågående – Fläktrum block 5.

Pågående – Alucobondfasad block 2 och block 5.

Pågående – Glasfasad och stenfasad längs Evenemangsgatan block 4, 6 och 7. Stjärntorget.

Pågående – Stomkomplettering, installationer block 1, 2, 3, 4,5, 6 och 7.   

Pågående - Arbetet pågår med butiksskiljande väggar, bakutrymmen och grundinstallationer i butiker.

Pågående- Arbeten i galleriagångar.

Pågående – Arbeten i garage block 4-6.

Pågående - Arbete med brandvattenledning i block 5 block 7. Markarbeten.

Pågående – SF-Bio i block 1 plan 5-8 Sidoentreprenör åt U-R, TL-Bygg.


Vi välkomnar nyanställd i projektet

Tim Olsson kommer att vara en av teamet i receptionen. Tim är från Accademic Work och studerar kulturtritik när han inte är på MoS.


Häng med på morgonupp-värmning

Nu kör vi i gång morgonupp-värmning på Mall of Scandinavia. Varje morgon leder Tomi Pönkkä ett pass i 10 minuter.

Tid: Klockan 06.25
Plats: Plan 6 i
 block 3 vid bygghissen.

Morgonuppvärmning gör vi för att:

  • Mjuka upp muskler och leder
  • Minska det kroppsliga slitaget

Vinsten är:

  • En minskad risk för skador och olyckor
  • Alerta och fokuserade medarbetare

Dessutom får vi en roligare start på dagen! Kom med du också!

Alla är välkomna!


Varumärken i världsklass till MoS

I förra veckan meddelade Unibail-Rodamco i ett pressmeddelande att fler varumärken väljer att etablera sig i Mall of Scandinavia och att efterfrågan för etablering är stor. De som presenterades är Victoria´s Secret, River Island, Peak Performance, Tiger of Sweden och Foot Locker. Varumärken som Unibail-Rodamco tidigare kommunicerat är bland annat Inditex, J.Lindeberg, Åhlens City, Hugo Boss, Mango, Björn Borg, Volt, Michael Kors, Rituals, JC, Toys”R”Us, Disney och Starbucks. Vi ser fram emot shopping, upplevelser och inspiration!


Har du en idé?

Har du synpunkter, idéer eller förslag på artiklar som du tycker skulle vara intressanta att läsa om i Nyhetsbladet? Kontakta Eva Sundberg enligt nedan.

Nyhetsbladet skickas i dag ut med mail alternativt printas och läggs på borden i omklädningsrum, möteslokaler med mera. Om du i dag inte får bladet via mail och önskar det, kontakta Eva Sundberg.

Har du synpunkter, idéer eller förslag till innehåll får du också gärna höra av dig.

eva.sundberg@sinova.nu eller telefonnummer 070-789 00 46.

Mail of Scandinavia

Nummer 3 2015

Ät rätt och vinn hälsan

Att äta bra mat är något de flesta vet att man bör göra. Ändå kan det vara så svårt. Vad är bra matval? Vad får man för hälsovinster med det? Alexandra Petersson är nutritionist, det är ungefär samma sak som dietist, att man arbetar med mat. Alexandra driver företaget Egofood och är intresserad av hur mat påverkar oss. Alexandra besökte oss på ett av våra frukostmöten och berättade om bra matvanor.

– Att äta bra mat och hitta en balans mellan sund och osund mat ger oerhörda vinster, både på kort och lång sikt säger Alexandra när Nyhetsbladet träffar henne.

Vad vi äter har stor betydelse för vår hälsa och prestationsförmåga, både på kort och lång sikt. Många studier, av bland annat Världshälsoorganisationen, WHO, visar att sundare mat ger oss en bättre hälsa berättare Alexandra.

Vad ska vi då äta, se upp med och försöka undvika? Alexandra berättar om de Nordiska näringsrekommendationerna 2012 som lyfter fram matvanor som ger oss just de hälsovinster vi alla kanske önskar.

Tänk på att du ska äta grönsaker till varje måltid, frukt och bär varje dag, baljväxter och fullkorn varje dag, fisk och skaldjur minst tre gånger i veckan (gärna fet fisk) och att äta nötter och frön varje dag. Det ger dig näring vitaminer och antioxidanter plus mycket mer säger Alexandra.

Det vi bör sakta ner på är såser och fett, kött och chark (max 500 gram per vecka) salt och vita kolhydrater. Stanna upp med socker och sötsaker, snacks och friterat, och alkohol.

- Det kan låta svårt men försök att för det mesta äta sunt. Ta 80-20 regeln, fem dagar sunt och två dagar då du får äta det som är onyttigt.

En annan sak Alexandra berättar är att tänka på portionsstorleken, att inte lassa upp mat utan faktiskt tänka på hur du fyller tallriken. Och att äta regelbundet.

Alexandra är väldigt inspirerande och har många tips för att få oss till bättre matvanor.

- Ha frysen full av grönsaker, boosta matlådan med grönsaker, pimpa gorbypirogen med grönsaker avslutar Alexandra.

Tipsen är många och jag går hem och funderar på vart jag ska börja. Det är bara att sätta igång! Just do it som Alexandra säger.

Alexandra driver företaget Egofood, arbetar bland annat på Balance, har en blogg i tidningen Womens health och samarbetar med Peab. Tryck på pilarna för att läsa mer om Alexandra>> eller gå in på www.egofood.se


Klotter är oacceptabelt

Under den senaste tiden har klottret ökat på Mall of Scandinavia. Könsord, kränkningar och bilder fyller väggar och toaletter.

Detta är helt oacceptabelt.

Alla har ett ansvar att uppmärksamma och förhindra klotter. Där av följer att även den som ser men inte agerar också blir delaktig i händelsen. Detta gäller alla på bygget.

I Pekka har ordet ovan har Pekka gett sin och Pebs syn på klottrandet.

Låt oss arbeta för en bra arbetsmiljö befriad från klotter och kränkningar.

 


Här bryts vit marmor

Från vänster Johan Hagander, Peab, Lars Lehti, Peab, Manuel Sanchez, Marmoles Luis Sanchez och Lars Alfredsson, Stencentrum.

I veckan som var fick vår marmorleverantör i Spanien, Manuel Sanchez, Marmoles Luis Sanchez besök från Sverige.

Lars Lehti, Peab och Lars Alfredsson, Stencentrum, åkte ner för att diskutera och skapa förutsättningar för leveranser av den vita marmorn till galleriagångarna. Med på resan var även Johan Hagander från Peab Inköp. 

Bilden ovan är är tagen där man bryter den vita stenen, Blanco Macael Luis Sanchez. I detta brottet är delar av filmen Exodus inspelad, som lite kuriosa.


Vem är du, Benjamin Lindén?

Vem är du?

- Mitt namn är Benjamin och jag jobbar på Svensk Bygglogistik. Jag har arbetat i byggbranschen i fyra år.

- Tidigare har jag studerat och jobbat med teater vid sidan om byggjobbet. Ambitionen var att bli teaterregissör, men det har jag lagt på is nu och jobbar full tid med bygge.

 

När började du på Peab?

- Jag började på MoS sommaren 2013 men kom hit rent fysiskt efter sommaren 2014.

 

Vad har du för bakgrund?

- Jag är uppvuxen i Värmland, Karlstad närmare bestämt. 2010 flyttade jag till Stockholm för att arbeta med teater, någonting som visade sig vara svårt att leva på så jag började jobba med bygglogistik. I början drog jag in material på byggarbetsplatser men för varje nytt projekt så fick jag mer och mer ansvar. Erfarenheten jag har med mig från teatern har visat sig vara till nytta i jobbet med logistik och vice versa. Det är inte många som tror det, men det finns betydande likheter mellan bygg och teater. I grunden är det ett hus eller en teaterföreställning som ska byggas.

 

Vilken är din roll?

- På MoS arbetar jag med logistik och samordning. Den största uppgiften är att ta fram APD-planer och visualisera logistikförutsättningarna på bygget. Men jag hjälper även till med samordningen av våra grannprojekt.

 

Vad är roligast med ditt jobb?

- Det är att jag får möjlighet att utvecklas och får ta ett stort ansvar i det här stora projektet.

 

Vad har du för erfarenheter och lärdomar av stora projekt?

- Jag var med och arbetade på Tele2 Arena. Jag jobbade med Johan Svensson och vi byggde upp en erfarenhet som vi försöker applicera på detta projekt.

 

Till sist kan du berätta något som ingen vet om dig?

- När jag var 15 år opererade jag ut min blindtarm. Det visade sig att jag då slog tidigare längdrekord med 1,5 centimeter. Den var 25 centimeter lång.

- För alla som har funderat så kan jag nu bekräfta, jag kan äta dubbelt så många hamburgare som Faris Pita på en minut. Trots att jag är vegetarian.

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.