Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NR 22 - torsdag den 17 december 2015

  • Två miljoner till peer support

  • Besked om pengar dröjer

  • Remissvar rörande tvångsvård av barn

  • Klagomålsutredningen under lupp
  • Allt fler följer NSPH på Facebook

  • Jakob vågar tala om barndomen
  • PRIO På Spåret önskar God Jul


Grönt ljus för NSPH:s satsning på peer support

Nu är det klart att Arvsfonden avsätter drygt 2,2 miljoner kronor för NSPH:s pilotprojekt kring peer support. Målet är att skapa en nationell plattform för att samordna de nya utbildningarna av professionella kamratstödjare inom vården. Tanken är att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller kognitiva funktionsnedsättningar kan erbjuda patienter unik hjälp som kompletterar den befintliga vården.

Läs mer här >>


Besked om statliga pengar dröjer

2015 har varit ett händelserikt år för NSPH och våra medlemsorganisationer. Tyvärr dröjer besluten om NSPH:s resurser och uppdrag till efter årsskiftet. Enligt psykiatrisamordnare Kerstin Evelius är mer pengar till psykiatriområdet i stort att vänta.

Läs mer >>

Förslag rörande tvångvård av barn bryter mot konvention

Mycket av det som läggs fram i LVU-utredningen om barns och ungas rätt vid tvångsvård är bra och stöds av NSPH. Den allvarligaste kritiken i NSPH:s remissvar riktas mot förslagen kring hur man ska hjälpa barn med psykiatriska och sociala problem, vilka strider mot FN:s konventioner. 
Läs mer >>


NSPH tycker till om Klagomålsutredningen

Patienternas inflytande i patientnämnderna måste bli större. Detta för att kunna förverkliga utredarens förslag om att framtidens vårdtillsyn ska utformas efter patienternas erfarenheter. Det anser NSPH i en kommentar till den rykande färska Klagomålsutredningen, som i veckan lämnades in till Socialdepartementet av utredaren Anders Printz. 
Läs mer >> 


Nu har vi 2000 följare på Facebook

Allt fler följer NSPH på Facebook. Följ oss i sociala medier så håller du dig uppdaterad om de senaste nyheterna kring NSPH och våra bevakningsområden. Följer du oss redan? Bjud gärna in personer, som du tror kan vara intresserade av att veta vad vi gör, att gilla NSPH. 
Läs mer >>

Jakob vill ge andra hopp och framtidstro

Hjärnkollsambassadör Jakob Lindén är delaktig i NSPH:s arbete med att förbättra barns och ungas möjligheter till att vara mer delaktiga i stöd- och vårdinsatser. Han vill ge andra drabbade barn och ungdomar hopp och framtidstro. Läs hans engagerande berättelse om erfarenheterna i barndomen.

Läs mer >>


Julspecial från PRIO På Spåret

Vår PRIO-ansvarige Mårten Jansson har nu laddat upp årets sista PRIO På Spåret, där han berättar om PRIO-samordnarnas erfarenheter av brukarinflytandet. Med denna film vill vi önska alla en riktigt God Jul, med förhoppningen om ett händelserikt 2016.

Se videon här >>


Välkommen till NSPH:s nyhetsbrev, som håller dig uppdaterad om viktiga händelser och relevanta nyheter ur ett patient-, brukar- och anhörigperspektiv. Vi arbetar för att öka inflytandet på psykiatriområdet för våra organisationer och för de människor vi företräder. Nyhetsbrevet kommer varannan vecka, på torsdagar. Du kan läsa mer om vårt arbete här: www.nsph.se. Följ oss gärna på www.facebook.com/NSPH.se och www.twitter.com/NSPHSverige.

Nyhetstips: mejla till lisa.ringstrom@nsph.se