Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Välkommen till vårt nya nyhetsbrev om aktuella frågor inom hållbarhet!

Välkommen tillbaka! Nu börjar hösten och med den många nyheter!

EcoEducate - för dej och framtiden hittar du på www.miljoutbildning.se

Our house is on fire!


Just det, det brinner! Inte bara i Amazonas vilket det har gjort ett bra tag nu, utan även i Indonesien, där röken nu väller in i andra länder runt omkring. Och vad gör man åt det undrar vi alla? Snacka går ju. Men hur länge till ska man snacka, innan nåt görs? 

Och ännu en riktigt stor (brand)fara är klimatkrisen som nu är uppe på tapeten i New York. Där pågår nu ett förmöte med världens (inte) alla ledare, och en och annan kändis som Greta, Harrison Ford, David Attenborough med flera, som fortsätter berätta om det som vi redan visste.

Att vårt hus brinner. Och att vi har bara ett hus - vår planet. 

Ingen kan göra allt men alla kan göra nåt.

I dag strejkas/demonstreras det för klimatet och planeten. För vår och våra barns framtid. Och kan du inte strejka så kan man skriva på uppropet från Fridays for Future här: 

https://skrivunder.fridaysforfuture.se/?fbclid=IwAR3GGGuHxMwMZlpHSG9GNjU7_lLBRRrdIWEvUxzi1XNADOx9WzxeEpaKlW4

 

Lär dej mer om klimat och miljö. Ta del av våra webbkurser. Kika in på http://www.miljoutbildning.se. Kurserna kan beställas direkt på nätet och är helt nätbaserade.

Eller maila oss på info@miljoutbildning.se

Tack för att du tar del av vårt nyhetsbrev, som kommer en gång per månad. Vill du avregistrera dej, se nederst i detta mail. 

 

Ha en fortsatt fin dag! 


Mellan 30 - 40000 människor marscherade nyss för Fridays for Future i Stockholm.


IPCCS nya rapport kom i veckan. Alarmerande läsning. Igen.

Den 25 september 2019, presenterade FN:s klimatpanel IPCC:s en specialrapport om haven och kryosfären i ett förändrat klimat. Dryga 100 forskare från över 30 länder har samlat aktuell forskning om klimatförändringarna och deras effekter på våra hav, kuster, polarområden och höga bergsområden samt de samhällen som är beroende av dessa platser. Och det är idel dystra besked. Bland annat att det går fortare med avsmältningen än IPCC:s prognoser från 2014 nu när vi får tillskott från smältande inlandisar och glaciärer.

Den globala uppvärmningen har redan förändrat våra ekosystem och nu kommer haven som nu är varmare, surare och inte lika produktiva.

Haven har redan börjat stiga och isen har redan börjat smälta. Hur mycket och hur fort det går beror på hur mycket världens utsläpp kan reduceras. 

Man beräknar att till år 2100 kan havsnivån stiga med 30-60 centimeter även om världens utsläpp av växthusgaser minskar drastiskt och den globala uppvärmningen begränsas till väl under 2 grader. I annat fall pratar vi om havsnivåhöjningar på 60-110 centimeter.

Konsekvenserna då? Vi riskerar allt från mer extrema väder som tropiska cykloner och stormar till att korallrev och andra marina arter dör. Därtill matproduktionens negativa konsekvenser när fiskbestånden minskar. Totalt sett en ökande matosäkerhet. Med hunger och flyktingkris som följd.

Och världens befolkning drabbas väldigt ojämnt, vissa regioner mer än andra. Och fattiga mer än rika. 

Som vanligt.

Kolla in:

https://www.omvarlden.se/Branschnytt/nyheter-2019/fns-klimatpanel-ipcc-isarna-smalter-snabbare-an-forskarna-trott/Besök oss på http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate - för dej och framtiden

Testa våra webbkurser!


Vill ni också förstå sambanden lite bättre?

Vill du gå vidare i din hållbara utveckling. Lär dej mer! Som vanligt bjuder vi på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som i våra kursen om hållbarhet!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.

Testa också vår grundkurs:
EcoEducate Basics. Miljö- och hållbarhets-utbildning på nätet.


Läs. Utbilda dig! Gör. Gör nu. Handla. Agera. Välj och välj bort. Det finns massor av hjälp att få. Och massor att göra och bra val att göra. Idag, i morgon, nästa vecka...Lev hållbarare! Redan klarat grundkurserna? Testa fortsättningarna:

Bygga en hållbar värld respektive kursen En hållbar livsstil och vägen dit. Med råd och tips för en hållbar livsstil. 

Väkommen på provtur! 

Kontakta oss gärna på info@miljoutbildning.se

 


KOLLA IN FILMER FRÅN VÅRA KURSER:

Från senaste uppdaterade kursen Bygga en hållbar värld: 

Planetens gränser: 

https://www.youtube.com/watch?v=n7uk9LD1QbA&feature=youtu.be


Klimatanpassning: 

https://www.youtube.com/watch?v=fCmVfDafTdc&feature=youtu.be


KOLLA IN NÅGON AV VÅRA DEMOS:

http://www.miljoutbildning.se


EcoEducate Basics finns även på engelska nu. 
Mer info om innehåll kolla hemsidan.

 

Vill du inte längre ha detta utskick, avregistrera dig nederst i brevet. 


Kort och gott från Sverige och omvärlden.

Leva och låta dö. Och dö snabbt.

Alla här vet ju eller anar att det finns förprogrammerade livslängder på våra teknikprylar. Och även andra prylar för den delen.

Men nu äntligen har nån höjdare fått upp ögonen för detta som pågått sedan industrialismen fick fäste i våra liv. För alla vet ju att glödlampan hade evigt liv, det har vi sett på TV. 

och kolla här: 

https://www.nyteknik.se/popularteknik/har-lyser-varldens-mest-hallbara-lampa-6396663

 

Länge leve elektroniken! Eller?

Visste du att om elektriska varor och elektronik såsom mobiltelefoner, datorer, tvättmaskiner och dammsugare, bara hade lite längre livslängd, typ ett år längre, skulle det spara lika mycket koldioxidutsläpp som om två miljoner bilar skulle tas ur trafiken inom EU under ett år.

Klimatpåverkan från förkortad användningstid för produkter är ofta förbisedd i klimatpolitiken, som oftast fokuserar mer på att minska energiåtgången för att använda dem, (ekodesignkrav t ex), inte bara hur mycket energi som går åt för att producera dem.

Skulle man förlänga användningstiden med fem år innebär det att 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter sparas årligen fram till 2030. Om livslängden för mobiler skulle förlängas med ett år skulle det minska utsläppen med två miljoner ton koldioxidekvivalenter,
 konstaterar Europeiska miljöbyrån, EEB, i en rapport.

 

Vad händer om fisken försvinner?

Fisken står för ungefär 17% av proteinet i världen, och mer än en fjärdedel konsumeras i de fattigaste länderna. Havet är en enormt viktig inkomstkälla, för såväl fiskeriet som annan verksamhet för matproduktionen engagerar flera hundra miljoner människor som direkt eller indirekt får sin utkomst från dessa. För att inte tala om sitt proteinintag.

Det hållbara fiskandet,  fångst eller odlat, är livsviktigt i utvecklingsländerna där 97% av alla fiskare bor. Men nu är ju planetens rovfiskande och överfiskande ett stort hot mot näringen, och därmed människors chans att överleva.

Hjälp haven:


https://oceanservice.noaa.gov/ocean/help-our-ocean.html

 

Seeegt inom EU – fler papperstigrar, som vanligt?

Trots att EU-ländernas regeringar är skyldiga att i sina nationella energi- och klimatplaner redovisa alla fossila subventioner, samt hur de planerar att fasa ut dem, har inget enda land gjort detta.

Istället för att fasa ut fossilbidragen planerar tvärtom flera länder att öka dem de närmaste åren. Det gäller Storbritannien, Tyskland, Grekland, Polen och Slovenien.

Redan 2009 lovade EU:s regeringar under ett G-20-möte, att fasa ut alla fossila subventioner till 2025. Trots att löftet upprepades 2016 har idag inte ett enda EU-land i dagsläget presenterat en plan för hur denna utfasning ska gå till. Man undrar hur det ska gå med fossilutfasningen och när den ska starta.

 Kolla nedan:

https://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/resource-documents/12895.pdf

 

Konsensus –vet man hur det stavas?

EU-kommissionen kan inte leverera ett löfte om ett klimatneutralt EU till år 2050, i den klimatplan man nu levererar inför FN:s klimatmöte i New York den 23 september. I klimatplanen skriver kommissionen att en klar majoritet av EU:s länder står bakom målet, men att det krävs ytterligare tid för att nå konsensus bland samtliga medlemsländer. Men folket tycker annorlunda, se nedan.

 

År 2020, är det år då Parisavtalet träder ikraft och ska börja genomföras i praktiken, men ännu kan vi inte slå oss för bröstet. Kika nedan.

 https://ec.europa.eu/clima/news/european-union-continues-lead-global-fight-against-climate-change_en

 

Och så här tycker folket. Mycket som inte stämmer här: 

"Main survey findings:

  • 93% of EU citizens see climate change as a serious problem and 79% see it as a very serious problem.
  • 92% of respondents think it is important their national government sets ambitious targets to increase the amount of renewable energy used and 89% believe governments should provide support for improving energy efficiency by 2030.
  • 84% believe that more public financial support should be given to the transition to clean energies, even if it means reducing subsidies to fossil fuels.
  • 92% of respondents – and more than eight in ten in each Member State – agree that greenhouse gas emissions should be reduced to a minimum while offsetting the remaining emissions, in order to make the EU economy climate-neutral by 2050."

 Hela undersökningen finner du på:

https://ec.europa.eu/clima/citizens/support_en

  

Varmare i vårt land.

Trodde du att värmen var nåt som bara sker nån gång ett enstaka år på sommaren, sen blir det kalla somrar igen. Nej, så är det inte enligt statistiken. Visst ser vi att det blir varmare på flera sätt, t ex att Kebnekajses glaciär smält så man fått mäta om Sveriges högsta punkt, och numera är den andra toppen den högsta. Och det finns fler bevis för den slutsatsen. Kika nedan t ex.

Kolla här:

https://www.svt.se/datajournalistik/sa-ofta-ar-det-over-30-grader/

 

Och även på hela planeten faktiskt

 Behöver vi ens översätta?

"Geneva, 23 September 2019 - The tell-tale signs and impacts of climate change – such as sea level rise, ice loss and extreme weather – increased during 2015-2019, which is set to be the warmest five-year period on record, according to the World Meteorological Organization (WMO). Greenhouse gas concentrations in the atmosphere have also increased to record levels, locking in the warming trend for generations to come."

 

Se mer nedan:

 https://public.wmo.int/en/media/press-release/global-climate-2015-2019-climate-change-accelerates

 

På det pågående klimattoppmötet Climate Action Summit i New York

Sverige och Indien lanserade ett nytt initiativ - en global ledarskapsgrupp som ska driva på klimatomställningen inom den tunga industrin där de länder och företag som går med i gruppen förbinder sig att jobba för en omställning mot fossilfrihet och netto-noll-utsläpp av växthusgaser senast år 2050. Gruppen ska också  t ex främja innovationer och teknikutbyten och även visa hur politik, akademi och näringsliv kan samarbeta för att driva på omställningen.

 


Kontakt: info@miljoutbildning.se


facebooktwitteryoutubeinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter