Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Pjäsläsningstips:

KOMEDIER

SIDSTE DILLIGENCEN FRA LYKKENS BY av Jokum Rohde

Jonah the Kid och Adam Black är fångar på flykt. De söker skydd på en ranch hos Jonahs älskade Cheyenne Whitestar. Här tänker Jonah slå sig till ro, lägga pistolen på hyllan och ägna sig åt familjen. Men i den närbelägna staden Lykkeby slår man klackarna i taket med fylleri, prostitution och laglöshet och Adam lockas dit.
En komisk western-melodram om lite blandade ämnen, såsom rasism, genus, sexualitet, demokrati och rättvisa. Spelas för vuxna och unga vuxna.

Roller: 6 (3k, 3m) Språk: Dan


PRESIDENT UBU av John Richardson

Ubu är en känd Karaoke-sångar som sjunger gamla hits. Till sin egen förvåning blir han vald till president i USA. Alla är inte lika glada för valet och både vice-presidenten och statssekreterare planerar en kupp mot honom. En hejdlös amerikansk fars med inspiration från en rad klassiker – Kung Ubu, Hamlet, Macbeth och I väntan på Godot.

Roller: 7  Språk: Eng


Foto: Irish Theatre of Chicago

THE MY WAY RECIDENTIAL av Geraldine Aron

Willa är en äldre kvinna från Irland som bor i London. Byron är en ung sydafrikansk migrant. På ett äldreboende i en förort upptäcker dessa två oälskade och missanpassade människor att familj faktiskt är någonting som går att välja och att friheten inte ges utan ska tas. En rörande och upplyftande historia om de val vi gör, de hjärtan vi berör och att det aldrig är för sent att leva ett liv med lyckligt slut.

Roller: 5 (3k, 2m) Språk: Eng


MINNEN I VATTEN av Shelagh Stephenson

En underhållande pjäs om sorgliga saker. En mor är död och tre systrar samlas för att förbereda begravningen. Återföreningen blir smärtsam. Att vara del av samma familj innebär inte automatiskt samstämmighet och vem kan avgöra vilken minnesversion som är den rätta? Till och med den döda modern, som ibland dyker upp, är med och hävdar tolkningsföreträde.

Roller: 6 (4k, 2m) Språk: Eng, Sv

DRAMA

ALLT SOM SÄGS av Milja Sarkola

En duktig flickas uppgörelse med sig själv och sin uppväxt, och det därpå följande stillsamma upproret. En stark skildring av ett liv med tvivlet som ständig följeslagare, om längtan efter bekräftelse och rädslan att bli avslöjad. Om allt som sägs - och vad som egentligen menas.

"Mellan det som sägs och det som döljs blottläggs ett utanförskap av tragiska mått men greppet rymmer samtidigt en komisk underton som får en rent förlösande effekt. Äntligen! Vi har alla en tendens att ta oss själva på lite för stort allvar." (YLE)

Roller: 5 (3k, 2m). Språk: Sv


LA DEG VÆRE av Arne Lygre

I pjäsen berättas flera historier genom olika karaktärer som heter Människa, Vän, Bekant, Främmande och Fiende. Varje berättelse och varje möte kopplas samman och summan blir till en berättelse om ensamhet, misslyckande, tillhörighet och om vilka vi är för varandra. Men det är också en berättelse om hopp, nåd och kärlek - och om vem som står vid vår sida när marken brister.
Kommer snart upp i bl a Paris och Berlin.

Roller: 5 Språk: No, Eng


THE CHILDREN av Lucy Kirkwood

Hazel och Robin har inte träffat Rose på trettioåtta år. Alla tre är de pensionerade kärnkraftsingenjörer som en gång arbetade tillsammans. Det är en tid efter kärnkraftsolyckan, som i likhet med den i Fukushima orsakats av en jordbävning. Pjäsen utvecklar sig till att bli ett moraliskt dilemma om huruvida den generation som vridit miljön ur led också är den som skall vrida den rätt igen. Katastrofen kryper allt närmare, bortanför det pikanta triangeldramat, palsternaks-vinet(!) och gammal, något rostig, vänskap.

Roller: 3 (2k, 1m) Språk: Eng


TONIGHT EVERYTHING IS GOING TO BE DIFFERENT
(Discoteca Paraiso) av Roland Schimmelpfennig

Natten är ung och porten till diskotek Paradiset står öppen. Vaktar gör dock 'Den svarta hunden' som inte släpper in vem som helst. BOOM BOOM BOOM musiken och alkoholen pulserar genom kroppen, strålkastarna cirkulerar över de dansande: 5 bartendrar, 24 fransmän, 30 spanjorer, 12 svenskar, bulgarer, italienare, norrmän, ryssar, danskar, osv. Blickar jagar, hjärtan slår. Globaliseringen har landat i Paradiset. Men i stormens epicentrum uppstår ögonblick av närhet, och vi glömmer att förtrollningen gäller bara denna enda natt.

Roller: 80 (5 skådespelare) Språk: Ty, Eng


DET LÖJLIGA MÖRKRET av Wolfram Lotz

Med avstamp i Joseph Conrads Mörkrets hjärta och Coppolas Apocalypse Now gräver sig den tyske dramatikern Wolfram Lotz ner i vår samtids mest dåliga samveten, från missförhållandena i Afrikas gruvor till Balkankriget och vår relation till Islam. En italiensk officer i Afghanistan, en somalisk pirat, en serbisk handelsman: Alla passerar de revy i en rasande och absurdistisk fart där teaterns skyddade verkstad ställs mot verklighetens långt mer bisarra galenskap.

Roller: valfritt. Språk: Ty, Eng, Sv


RAGE av Simon Stephens

Vilken typ av Europa vill vi leva i? På vilka sätt påverkar en arketypisk känsla som "raseri" vår moderna verklighet? Vem uttrycker raseri, var och av vilken anledning? Stephens har skrivit en vrålande furiös pjäs som utspelar sig en våldsam lördagsnatt i en stor stad någonstans i vårt anspända Europa.
Ett intelligent slag i magen.

Roller: många. Språk: Eng

MUSIKTEATER

JAG BLIR NOG ALDRIG BJUDEN DIT IGEN
musik: Jan-Erik Sääf, text: Erik Fägerborn

Karl Gerhard engagerade en 16-årig Göthe Ericsson som sekreterare och allt i allo. Det blev början på en komplicerad kärlekshistoria som pågick i det fördolda; eftersom homosexuella relationer var olagligt. Karl Gerhard var berömd för sina elaka men eleganta och litterära kupletter. Han var en politiskt modig estradör och en kraftfull kritiker av nazismen och den svenska eftergiftspolitiken. 

Roller: 5 (5m) Orkester: 4 - piano, violin, blås, kontrabas Språk: Sv

FÖR BARN & UNGA

LILLA STORA LIVET  - en minimusikal av Ulf Nilsson & Lotta Olsson

Mormor har åkt till sjukhus med ambulans och Malte får sova hos mormors väninna. De talar om döden. Men mest om livet. Om kattens morrhår, flugans fantastiska hjärna och spindelns sinnrika nät. Om tusen blommor i gräset och tusen stjärnor på himlen. Om det lilla stora livet. Så länge man lär sig lever man. Och döden får hålla sig borta.

Från ca 6 år. Roller: 1k, 1m Språk: Sv


EN STJÄRNA VID NAMN AJAX  av Ulf Stark & Stina Wirsén

Hunden Ajax och Johan är vänner. Vänner bjuder varandra på korv. Dom jagar efter fjärilar och flugor. Och om den ene kommer bort så kan den andre rida genom världsrymden för att hitta vännen igen. På typiskt Ulf Stark-vis vävs fantasi och verklighet ihop till en berättelse om livet och döden och evig vänskap.

För barn 5-10 år. Roller: 2 skådespelare Språk: Sv


Illustration: Hanna Albrektson

FILIFJONKAN SOM TRODDE PÅ KATASTROFER av Tove Jansson i dramatisering av Lucia Cajchanova

Filifjonkor är släktkära och förväntar sig det värsta. De städar mycket ofta och vill överhuvud taget ha ordning och reda. Kanske har Gafsan och Filifjonkan inte så mycket gemensamt, men en kopp te går ju alltid att dricka, även om en vill prata rädslor och den andra tvättmedel.

"...en föreställning som inte har någon ålder. Den går rätt in, alla är vi Filifjonkor eller Gafsor eller möjligen lite av varje." (Gunilla Wedding, SkD)

Från ca 6 år. Roller: 2 (2k) Språk: Sv


SKIMRANDE VATTNET av Johanna Emanuelsson

Klassens outsiders, Ally och Manisha, blir falskt anklagade för att ha tagit kål på lärarens älskade marsvin. De rymmer och tar sig genom skogen till ett magiskt fantasiland. Båda har förlorat sina pappor och bär på stor sorg. De saknar vänner, vill inte ha några, och har lite udda intressen. Vid det mystiska skimrande vattnet finner de till slut sig själva – och varandra. Och den sorg de har burit på börjar ge med sig.

För mellanstadiet. Roller: 3 Språk: Sv


HEJ DÅ ELMAVIA av Daniel Goldmann

Olivia och Emma är bästa vänner, nej de hatar det uttrycket, de är blodsystrar och heter Elmavia. Vid sidan om detta är de fjortisar, mitt inne i den värsta och viktigaste tiden i sina liv. När Emma plötsligt går och dör, bara så där hemma i köket, blir Olivia ensam kvar med begravningen, ensamheten, folks stirrande, pratande och olidliga medlidande.
En känslig, rolig och eftertänksam pjäs om vänskap och döden.

Från ca 12 år. Roller: min. 3 (2k, 1m) Språk: Sv


DE ANDRA/KUWA KALE  av Christoffer Bocker

Ett undersökande av migration och identitet i ett postapokalyptiskt Sverige. Om en mor och en dotter, om att ha två hemländer, eller inget hemland alls. Om likheter och olikheter, om de utsatta och de andra, de innanför och de utanför. Pjäsen är skriven med inspiration från samtal med människor med somalisk bakgrund.

Från ca 16 år. Roller: 2k. Språk: Sv, Som


POMONA av Alistair McDowall

POMONA är en pjäs som borrar sig djupt in i medvetandet. En dekokt bestående av skräck, humor, surrealism och ’drakar & demoner’. Ollie är på jakt efter sin försvunna tvillingsyster och dras i sitt sökande in mot en muromgärdad och motorvägsomsluten plats, likt en ö i stadens järnhjärta. Dramat blir till en suggestiv mardröm som inte väjer för de mörkaste sidorna av vår s k civilisation. Om inte alltsammans i själva verket är ett spel?

Från ca 16 år. Roller: 7 (4k, 3m), Språk: Eng, Sv

FAMILJEDRAMATIK

WAS DAS NASHORN SAH, ALS ES AUF DIE ANDERE SEITE DES ZAUNS SCHAUTE (WHAT THE RHINOCEROS SAW WHEN IT LOOKED OVER THE FENCE)  av Jens Raschke

Björnen, det senaste nytillskottet i djurparken, har flyttat in i noshörningens bur. En morgon låg noshörningen bara där - död, alldeles översnöad, och med mycket sorgsna ögon. Björnen får inga svar på sina frågor. Istället ger babianen förhållningsorder: Titta inte dit, bry dig bara om dina egna angelägenheter och se till att roa 'stövel-bärarna'. Men vad händer egentligen med alla 'de randiga' på andra sidan staketet? Och hur mår man själv när man vägrar se det uppenbara?

Jens Raschkes prisbelönta pjäs (Deutscher Kindertheaterpreis 2014) handlar om ett zoo i anslutning till Nazisternas koncentrationsläger Buchenwald. Men främst handlar den om medlöperi, empati, solidaritet och civilkurage.

Roller: 4 (3k, 1m) Språk: Ty, Eng


DET BLÅSER PÅ MÅNEN bearbetning av Sofia Fredén
fritt efter Eric Linklater

När det blåser på månen kan vinden fastna i människors hjärtan så de utför onda handlingar i ett helt år, berättar major Rytter för döttrarna Dina och Dorinda, kvällen innan han drar ut i krig i det avlägsna landet Bombardiet. En älskad klassiker i Fredénsk tappning om att få vara den man är, som just nu gör succé på Dramaten i Stockholm.

Roller: 15 (dubbleringar möjliga) Språk: Sv


Vi önskar er alla en underbar sommar!

Vill du läsa? Skriv så skickar vi!

Berit, Franka och Lena

PS. Kontakta oss gärna om du önskar fler läs-förslag och pjäs-idéer! DS.


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/+46 (0)8 411 80 85, E-post:info@colombine.se, Hemsida: www.colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.