Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Palliationsakademin

Anders Andersson, Betaniastiftelsen.

 Palliativ vård – ett högaktuellt ämne
På vissa sjukhus och vårdboenden dör varannan person utan att någon finns vid den döendes sida. Det framgick nyligen i radioprogrammet Kalibers granskning av fler än 800 vårdenheter i Sverige. Det är dystra siffror. Men de lyfter samtidigt fram det stora behovet av Betaniastiftelsens utbildningsverksamhet inom palliativ vård.

I det här nyhetsbrevet berättar vi om flera kommande utbildningar, nu närmast den nationella konferensen ”Att vara människa i vården - vad händer om natten”. Under två dagar i november (23-24/11) på Sigtunastiftelsen vill vi lyfta de många frågor som nattpersonal möts av, ett område som vi ofta inte talar så mycket om.

 

I övrigt förbereder vi oss som bäst inför lanseringen i januari 2018 av Palliation ABC, en webbutbildning i allmän palliativ vård som vi utvecklat i nära samarbete med Svenskt Demens-centrum och som är baserad på Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd.

Slutligen välkomnar vi också Dan Svanell som ny medlem vår styrelse. Han ersätter vår uppskattade ledamot Mats Svegfors som nu lämnar styrelsen. Dan är pr-konsult och fd journalist med en gedigen bakgrund som bland annat presschef på Rikspolisstyrelsen och pressekreterare för Anna Lindh och Jan Eliasson. Vi är mycket glada över detta tillskott i styrelsen.

Hoppas att vi ses på något av utbildningstillfällena nedan framöver och tänk gärna på att sprida informationen vidare till berörda! 

Betaniastiftelsen kan även hjälpa till med att utforma speciella dagar inom våra profilområden palliativ vård, existentiell hälsa eller kriskommunikation. Välkommen med din förfrågan till vårt kansli via mail eller telefon.

Trevlig läsning!

Anders Andersson
Direktor Betaniastiftelsen


Vad händer om natten? Nationell konferens på Sigtunastiftelsen.

På natten kommer tankarna och frågorna – och ibland svaren. För vårdpersonal är natten arbetstid då både fysiska, psykiska och existentiella behov ska mötas. Hur hanterar man det och vem bär människorna i vården om natten? Hur kan exempelvis kunskap om sömn och vila hjälpa medarbetare inom vård och omsorg till god stresshantering? Detta är några av de frågor som tar upp under en tvådagarskonferens på Sigtunastiftelsen.

Konferensen är i första hand riktad till

människor som är verksamma inom vård och omsorg samt beslutsfattare inom dessa områden.

Arrangörer: Betaniastiftelsen och Sigtunastiftelsen.

Tid och plats: 23-24 november på Sigtunastiftelsen.

Anmälan: senast 8 november.

För mer information och anmälan, klicka  här 


Utbildningsdag för sjuksköterskor om palliativ vård.

En dag ska vi dö men alla andra dagar ska vi leva".

I dag finns mycket kunskap och bra hjälpmedel för att ge god palliativ vård med hög kvalitet. Den 29 november anordnar vi en utbildningsdag i Karlstad för sjuksköterskor och undersköterskor om god palliativ vård, de riktlinjer som finns och vad vårdprogrammet säger.

Föreläsare är Monica Axelsson, sjuksköterska med mångårig 
erfarenhet av palliativ vård på Hospice och palliativ vårdenhet.  

Monica, som också är ett välkänt namn från Svenska palliativregistret, har varit med och utvecklat den nationella vårdplanen för palliativ vård.

Tid och plats: 29 november i Karlstad.

Sista anmälningsdag: 13 november.

För mer information och anmälan, klicka här 


Kommande utbildning: ”….och ni besökte mig”.

I mitten av november genomförs kursen "...och ni besökte mig" i Härnösand, Stockholm och Jönköping. Den alltmer avancerade sjukvården i hemmen kräver att medarbetare från kyrkor och församlingar får fördjupade kunskaper i att erbjuda omsorg och andlig vård utanför sjukhusmiljön. 

Närmare 70 personer kommer att få lyssna till föreläsare som Daniel Brattgård, Leif Gunnar Engedal, Kerstin Dillmar och Ingegerd Slätteby. Dessutom kommer det att finnas poddar tillgängliga via Betaniastiftelsens hemsida inom de närmaste dagarna.

Kursen är fulltecknad.

Genomförda utbildningar

Under september och oktober genomfördes heldagskursen ”Demens och existentiella behov vid palliativ vård” med bland andra professor Peter Strang i både Västerås och i Uppsala. Den vände sig till personal inom vård och omsorg som vill få en fördjupad förståelse för palliativ vård vid demens och existentiella behov vid palliativ vård.

I Piteå föreläste Åsa Reinö, Johan Niklasson och Johan Sundelöf under rubriken ”Palliativ vård vid stroke”. Det var första gången stiftelsen hade en speciell dag i just det ämnet. Av gensvaret från deltagarna i seminarierna kan man anta att temat kommer igen.

 


BETANIASTIFTELSEN är en icke vinstdrivande stiftelse som utifrån en helhetssyn på människan bedriver verksamhet inom tre profilområden: palliativ vård, kriskommunikation och existentiell hälsa. Målgrupper är sjuka, närstående och vårdpersonal, men även andra individer och grupper som behöver stöd. Stiftelsen är medlem i Famna – Riksorganisationen för idéburen vård och omsorg.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.