Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

      Nyhetsbrev 2016-1    

Ny lag från 1 juli

Nä, flaskpost funkar inte nu heller. Men du vet väl att Lagen om ekonomiska föreningar ändrades den 1 juli? Ta kontakt med oss för att få hjälp att ändra era stadgar så att ni kan dra nytta av ändringarna. Lämna dina kontaktuppgifter här så kommer en av våra rådgivare att kontakta dig för en diskussion kring vad din förening behöver göra.


Nominera till årets kooperativ

En kooperativ förening är en fristående och frivillig sammanslutning av personer som samverkar för att tillgodose gemensamma ekonomiska, sociala och kulturella behov, genom ett samägt och demokratiskt styrt företag. Ett kooperativ kombinerar demokrati med affärsutveckling och socialt ansvarstagande. Att varje medlem har en röst oavsett hur mycket kapital den har gått in med är unikt för kooperativa företag.

De kooperativa företagen är viktiga inspiratörer och förebilder för andra blivande företagare. I bästa fall är de bra ambassadörer för Coompanion och kan också ge nyttig återkoppling på vår rådgivning.

Nominera årets kooperativ
Nomineringar till tävlingen Årets kooperativ 2016 tas emot fram till den 30 september. Därefter diskuterar en jury om cirka fem personer fram fyra av de nominerade som går vidare till omröstning.

Efter att juryn valt ut sina fyra favoriter, läggs dessa upp på sajten aretskooperativ.se där vem som helst kan gå in och rösta på det bidrag man helst ser blir Årets kooperativ 2016. Resultat från jury och webbomröstning vägs därefter samman och en vinnare utses.

Webbomröstningen kommer att starta den 20 oktober och pågå t o m den 6 november.

Nominera kooperativ här


MONDRAGON - Succé i mer än 50 år! Hur lyckas de?

Coompanion Örebro välkomnar dig till ett seminarium om kooperativt företagande den 29 september. 
Ta tillfället i akt att lyssna på programmets  huvudföreläsare Ander Etxeberria. Han representerar MONDRAGON Corporatio, en kooperativ grupp i Spanien med mer än 50 års historia och erfarenhet inom kooperation. Det är världens största arbets-kooperativ som består av 260 verksamheter, vilka tillsammans skapade tusentals arbetstillfällen i Spanien och utomlands. I mer än hundra år har kooperativt företagande arbetat för en hållbar utveckling och tillfört sin omvärld ett mervärde. Det är en högaktuell affärsmodell som bidrar till ekonomisk utveckling och som hjälper till att möta dagens samhällsutmaningar i Sverige. 
Se hela programmet och anmäl dig här.


Kalendarium

September
12/9 Bokad rådgivning Flen kl 10-15
13/9 Invigning Näringslivetshus i Nyköping kl 9-11
7/9 Träff med LSG i Flen
20/9 Näringslivsdag i Flen
28/9 Sörmlandsdagen
29/9 Inspirationsdag om kooperativt företagande, Örebro
30/9 Sista dagen att nominera Årets kooperativ

Oktober
3/10 Bokad rådgivning Vingåker kl 10-15
3/10 Bokad rådgivning i Nyköping kl 9-12
10/10 Idécafé i Flen kl 15-18
10/10 Bokad rådgivning Flen kl 10-15
10/10 Bokad rådgivning i Nyköping 9-12
17/10 Bokad rådgivning i Nyköping 9-12
18/10 Träff med LSG Oxelösund
22/10 Näringslivsdagen i Nyköping
24/10 Bokad rådgivning i Nyköping 9-12

November
7/11 Bokad rådgivning Vingåker kl 10-15
14/11 Bokad rådgivning Flen kl 10-15

December
2/12 Morgonsoffa Katrineholm
5/12 Bokad rådgivning Vingåker kl 10-15
12/12 Bokad rådgivning Flen kl 10-15

Kooperativa företag med upp till 250 anställda kan få en check värd upp till 100 000 kronor för att pröva en god idé som annars inte skulle vidareutvecklas. Läs mer här.


Kooperativt sommarprat

Vi vill gärna rekommendera visselblåsaren Anders Kompass sommarprat. Hans rakryggade insatser när FN-systemet fallerade och ville straffa vissel-blåsaren, snarare än att utreda FN-soldater som begått övergrepp mot barn, är förstås anledningen till Kompass medverkan. Men han pratade också en hel del om hur kooperativ skapat möjligheter och utveckling för indianer i Sydamerika.
Lyssna här


Unga startar tillsammans

Ungdomar är positiva till entreprenörskap, bryr sig om att det de gör är meningsfullt och älskar att dela och förverkliga sina idéer med vänner. Därför ökar andelen kooperativa företag snabbt bland unga.


Filmer


Dokument


Medlemmar

Coompanion Sörmland har 24 medlemmar. De flesta av länets kommuner har nu anslutit sig. En viktig samarbetspartner  och medlem är Samordnings-förbundet RAR som stödjer arbetet med utvecklingen av de arbetsintegrerade sociala företagen (ASF).


Redaktör:
Magnus Eriksson
Ansvarig utgivare:
Gunilla E Magnusson
Hemsida
www.coompanion.se/sormland
E-post redaktion
sormland@coompanion.se
Facebook

facebook


Kontakta oss

Magnus Eriksson, rådgivare
070-6336574

Inger Wickbom, rådgivare
070-2811456

Marcus Bergh, rådgivare
070-4409818

Gunilla E Magnusson, ordförande
070-6250320

Marcus Bergh, Gunilla E Magnusson, Magnus Eriksson och Inger Wickbom

Coompanion är företagsrådgivaren för alla som vill starta kooperativa företag.Vi erbjuder rådgivning – även online. Vi finns på 25 platser i hela landet – i stort sett ett Coompanion i varje län.Vi ger er som vill förverkliga företagsidéer tillsammans skräddarsydd information, företagsrådgivning och utbildning – från idé till framgångsrikt företagande.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter